Hur hämtar man rent praktiskt upp uppgifter ur ett bilregister?

Om du vill veta något om en bil, vet du kanske att det finns särskilda bilregister som kan tillhandahålla en hel del användbar information. Men alla har inte helt klart för sig hur man egentligen kollar upp saker i dessa register, så här kommer en kort guide till detta.

Detta behöver du ha
För att du ska kunna få ut uppgifter ur ett bilregister måste du ha den bils eller det fordons registreringsnummer som det gäller. Utan registreringsnummer kan du nämligen inte söka i bilregister. Det finns visserligen metoder för att ta fram olika registreringsnummer också, men de är både invecklade och fungerar inte alltid, så det är verkligen att rekommendera att du endast överväger att titta i bilregister om du redan har registreringsnumret.

Uppgifter från bilregisterSå gör du
Du kan hämta uppgifter ur bilregistret på flera olika sätt. För det första kan man göra detta via nättjänster, för det andra finns det sms-tjänster som man kan använda för att göra detta och sist men inte minst finns det även appar för smartphones som man kan använda för att komma åt bilregistret.

Så bestäm dig för vilken metod för att kolla bilregistret som passar dig bäst, och leta sedan upp en tjänst för detta. Detta gör du enkelt via sökmotorer.

Sedan matar du helt enkelt i registreringsnumret på den bil som intresserar dig för att komma igång.

Dessa uppgifter kan du få upp på detta vis.Vad kan man då se när man kollar i ett bilregister med hjälp av de ovan nämnda metoderna?
Några av de uppgifter du kommer att få upp är bland annat:
Vad bilen har för märke
Vilken modell det är
Vad bilen är av för årsmodell
Vilken färg bilen har
Hur många ägare bilen haft
Om bilen är avställd eller påställd
När bilen senast besiktades
Vad fordonsskatten på bilen är
Vissa tekniska specifikationer som t.ex. vikter, mått med mera
Vem som äger bilen (endast via betaltjänster på grund av Personuppgiftslagen)

Är det endast i Sverige som man kan få tag på dessa uppgifter?
Egentligen inte. Motsvarande bilregister finns nämligen även i andra länder, t.ex. i vårt grannland Finland. Dock är Sverige ganska ensamt om att man har så många olika tjänster som bygger just på bilregistren, så kanske är det enklare att få tag på dessa uppgifter här än i andra länder. Men det går alltså att kolla liknande saker även i en del andra länder!